Uzyskaj wszystkie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

porady

Opis produktu: Płyty i fronty meblowe z akrylu produkowane są z folii meblowej ABS , której część wierzchnia pokryta jest warstwą akrylu. Folia wysokopołyskowa przyklejana jest do płyty MDF melaminowanej1. Krawędzie frontu meblowego zostają zamknięte obrzeżem: ABS lub PMMA . Dzięki zastosowaniu akrylu powierzchnia frontu osiąga połysk przekraczający wartość 80 Glossów.

Powierzchnia frontu jest odporna na działanie promieniowania UV, a kolorystyka folii jest w pełni powtarzalna. Gotowe płyty i fronty dostarczane są zawsze z folią ochronną . Pozwala to uniknąć uszkodzeń powierzchni w transporcie jak również w trakcie prac montażowych.

UWAGA: Po ściągnięciu folii ochronnej front meblowy z akrylu podaje się procesowi sezonowania – okres sezonowania wynosi ok. 7 dni ( w tym okresie powierzchnia frontu jest jeszcze miękka i łatwo daje się zarysować). Na warstwie zewnętrznej akrylu znajdują się jeszcze śladowe ilości środka rozpuszczającego z folii ochronnej, które muszą odparować. Oprócz tego, w wyniku działania wilgoci – higroskopijna warstwa akrylu utwardza się, przez co front meblowy staje się odporniejszy na zarysowania.

Proces sezonowania frontów można przyśpieszyć i skrócić do 1 dnia stosując po zdjęciu folii ochronnej mleczko polerskie Ultra Gloss Superpolish + DGS. Na początku nanosimy mleczko na fronty pozwalając mu wsiąknąć w powierzchnię i następnie polerujemy powierzchnię miękką ściereczką. Podobny chociaż nie tak trwały efekt uzyskamy przecierając fronty miękką ściereczką nasączoną roztworem wody i mydła (1% mydła).

Czyszczenie i pielęgnacja: Z uwagi na zastosowanie akrylu i uzyskanie wysokiego połysku wraz z efektem głębi koloru fronty akrylowe należy czyścić i pielęgnować w szczególny sposób. Do czyszczenia powierzchni frontów stosujemy wyłącznie miękkie ściereczki (np. bawełniane lub dostępne w sklepach ściereczki z mikrofazy) Fronty myjemy 1% roztworem wody z mydłem. Unikamy mleczek do czyszczenia typu Cif – mogą zarysować powierzchnię.

Uwaga : Po usunięciu folii z powierzchni frontów zalecamy użycie środka Ultra Gloss Superpolish + DGS – powierzchnia frontu będzie wtedy dwukrotnie bardziej twarda i odporna na zarysowania niż po przemyciu roztworem wody z mydłem. Stanowczo zabrania się stosowania następujących środków czyszczących: środki do czyszczenia okien, mleczka typu Cif, ocet, środki do czyszczenia mebli zawierające wosk.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Elementy z MDF/PVC charakteryzują się wysoką estetyką wykonania, bogatą gamą kolorystyczną. Wykazują dużą odporność na promieniowanie UV co zapewnia wysoką trwałość kolorystyczną w długim odstępie czasu. Fronty matowe wykazują

umiarkowaną odporność na uszkodzenia mechaniczne. Fronty na wysoki połysk charakteryzuje niska odporność na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne w związku z czym wymagają one szczególnego traktowania w trakcie użytkowania. Fronty MDF/PVC przystosowane są do użytkowania w pomieszczeniach zamkniętych, wentylowanych o normalnej temperaturze i wilgotności powietrza. Niedopuszczalne jest używanie ich na zewnątrz. W szczególności należy unikać:

– narażania frontów na długotrwały kontakt z wilgocią oraz gorącą parą wodną.

– niedopuszczalne jest zanurzanie elementów MDF w wodzie.

– niedopuszczalny jest kontakt powierzchni foliowanych przedmiotami ostrymi lub

szorstkimi, rozpuszczalnikami, substancjami barwiącymi.

– niedopuszczalne jest używanie rozpuszczalników, środków szorujących o właściwościach ściernych (proszków, kremów), nie rozcieńczonych lub skoncentrowanych środków czyszczących, w szczególności barwnych.

– nie należy pozostawiać plam do zaschnięcia, gdyż mogą one na stałe przebarwić

powierzchnię.

– nie należy stosować szczotek o twardym włosiu, a także mocnych środków szorujących i wybielających.

– nie należy gotować bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym.

Czyszczenie i konserwacja

– do czyszczenia frontów MDF/PVC należy używać delikatnych miękkich ściereczek bawełnianych, jedwabnych lub z mikrofibry.

– większość typowych zabrudzeń może być z powodzeniem usunięta suchą lub wilgotną szmatką. Można stosować także płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb,

nie rysujące mleczka do czyszczenia. Zawsze po użyciu środków chemicznych należy powierzchnię blatu zmyć czystą wodą.

– zabrudzenia spowodowane substancjami o mocnym zabarwieniu, jak herbata, kawa, czerwone wino, curry, musztarda należy jak najszybciej spłukać wodą, lub przetrzeć

wilgotną szmatką.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Meble kuchenne z frontami drewnianymi oraz fornirowanymi mogą różnić się od kuchni ekspozycyjnych. Drewno jest materiałem naturalnym, którego barwa i układ

słojów są uzależnione od wielu czynników, dlatego mogą występować różnice w

fakturze i barwie frontów co nie stanowi wady produktu. W produkcji frontów

drewnianych stosowane są niezmechanizowane technologie wykonawcze, takie jak

ręczne lakierowanie i szlifowanie. Specyfika pracy ręcznej powoduje, że mogą wystąpić niejednorodności powierzchni , które nie stanowią wady produktu i nie wpływają na jego funkcjonalność oraz trwałość. Fronty drewniane mogą w trakcie

eksploatacji ujawniać niewielkie zmiany w kształcie i wymiarach wywołane specyficznymi warunkami eksploatacji (wilgotność, różnice temperatur, oświetlenie

etc.) oraz naturalnymi właściwościami materiałów użytych do produkcji. Takie zmiany nie stanowią wady produktu i nie wpływają na jego trwałość i funkcjonalność.

W szczególności należy unikać:

– narażania frontów na długotrwały kontakt z wilgocią oraz gorącą parą wodną.

– niedopuszczalne jest zanurzanie elementów drewnianych w wodzie.

– niedopuszczalny jest kontakt powierzchni drewnianych i fornirowanych z przedmiotami ostrymi lub szorstkimi, rozpuszczalnikami, substancjami barwiącymi.

– niedopuszczalne jest używanie rozpuszczalników, środków szorujących o właściwościach ściernych (proszków, kremów), nie rozcieńczonych lub skoncentrowanych środków czyszczących, w szczególności barwnych, środków na bazie acetonu lub amoniaku.

– nie należy pozostawiać plam do zaschnięcia, gdyż mogą one na stałe przebarwić

powierzchnię.

– nie należy stosować szczotek o twardym włosiu, a także mocnych środków szorujących i wybielających.

– nie należy gotować bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym.

Czyszczenie i konserwacja

– należy używać miękkiej szmatki oraz specjalnych preparatów przeznaczonych do czyszczenia frontów z drewna lakierowanego Zawiasy. Regulacja, montaż i demontaż. W przypadku montażu mebli kuchennych przez nasza firmę ekipa montażowa w ramach obsługi klienta dokonuje docelowej regulacji frontów meblowych. Z biegiem czasu jednak okucia meblowe mogą wymagać ponownych zabiegów regulacyjnych, które leżą już w gestii klienta. Zawiasy meblowe stosowane przez naszą firmę charakteryzują się pełnym zakresem regulacji we wszystkich trzech płaszczyznach.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Do przetarcia powierzchni wystarczy:
– czysta woda lub z niewielką ilością płynu do naczyń
– środki do pielęgnacji mebli (delikatne mleczka, aerozole)
– miękka ściereczka np. z mikrofibry . Po wytarciu powierzchnię mebla należy zawsze dodatkowo      wytrzeć do sucha delikatną ściereczką.

Nie należy stosować:
– szczotek o twardym włosiu
– środków agresywnie czyszczących (np. rozpuszczalniki) ani nabłyszczających
– środków ściernych i żrących, opartych na kwasach
– środków wybielających
– mleczka do czyszczenia armatury sanitarnej.

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Aby blat kuchenny zachował oryginalny wygląd na długi czas, przestrzegajmy następujących zasad:

– do czyszczenia blatu używajmy wyłącznie przeznaczonych do tego środków oraz miękkich ściereczek i gąbek,

– stosujmy podkładki pod gorące naczynia,

– unikajmy krojenia bezpośrednio na blacie – w tym celu korzystajmy z desek do krojenia,

– nie pozostawiajmy na blacie mokrych naczyń, a wszelkie mokre plamy natychmiast wycierajmy do sucha.

Granit jest jednym z najtrwalszych kamieni na świecie. W celu zapewnienia długotrwałej funkcjonalności blatów wykonanych z granitu należy systematycznie utrzymywać je w czystości. Nie wolno używać ostrych narzędzi do usuwania zabrudzeń. Wszelkie zabrudzenia należy zmywać miękkimi gąbkami i wodą (nie szorować). W ten sposób przez długi czas zostanie zachowany piękny i estetyczny wygląd. Warto też uważać, aby na blatach kuchennych długotrwale nie zalegały ciecze o kwaśnych odczynach, typu sok czy ocet gdyż powierzchnia w miejscach zalegania może stać się matowa i będzie wymagała ponownej impregnacji lub ponownego polerowania Wskazówki dotyczące czyszczenia granitowych powierzchni: 1. Do mycia używać wody z ewentualnym dodatkiem środków do pielęgnacji kamienia i miękkich szczotek ręcznych lub ścierek (należy pamiętać, aby delikatnie posługiwać się szczotkami, aby nie zniszczyć lub porysować kamienia). 2. Jeśli brud mocno przywarł do granitu, należy go namoczyć i pozostawić na chwilę, aby zmiękł. Wówczas jego usunięcie będzie łatwiejsze. 3. Należy pamiętać, że zabronione jest stosowanie środków o wysokim odczynie pH, ponieważ kwasowość tych środków doprowadzi do niszczenia czyszczonych powierzchni. 4. Po zakończonym czyszczeniu bardzo dokładnie należy spłukać kamień czystą wodą. Ostatecznie za pomocą ściereczki należy zebrać wodę. 5. Kolejne impregnacje należy wykonywać w zależności od częstotliwości użytkowania i systematyczności utrzymywania w czystości. Niedopuszczalne jest podczas czyszczenia stosowanie jakichkolwiek środków tłustych, oleistych, żrących i pieniących się lub innych aktywnych chemicznie. Utrzymanie czystości i konserwacja kamienia winno zostać powierzone specjalistycznym firmom z doświadczeniem w pracy z kamieniem.                                                                                    

  Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń

Blat kuchenny wykonany z drewna to element wyposażenia, na który decydujemy się bardzo często. Ma na to wpływ jego naturalny, a przy tym dekoracyjny charakter, który doskonale wtapia się w obowiązujące trendy wnętrzarskie. Aby blat drewniany dobrze i długo służył w naszej kuchni, powinniśmy wybrać model wykonany z drewna twardego, wystarczająco odpornego na działanie niekorzystnych czynników. To jednak nie wszystko – liczy się także właściwa pielęgnacja surowca. Uwaga! blatów drewnianych nie wolno użytkować w stanie surowym. Należy je zabezpieczyć olejem lub lakierem

 

Jak i czym czyścić drewno, z którego powstał nasz blat kuchenny? W czasie codziennych porządków w kuchni używajmy wyłącznie miękkich szmatek lub gąbek, które nie porysują drewna ani go nie zmatowią. Do czyszczenia blatu drewnianego wystarczy wilgotna szmatka nasączoną odrobiną uniwersalnego detergentu, np. płynu do naczyń bądź mydła albo specjalnego płynu do drewna w przypadku blatu olejowanego. Bardzo ważne jest także, szczególnie w przypadku blatu olejowanego, by wszelkie zabrudzenia, np. po napojach, wycierać natychmiast po ich pojawieniu się. Za każdym razem powinniśmy wytrzeć blat do sucha.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Blaty laminowane nie są tak wymagające w pielęgnacji jak modele wykonane z drewna. Codzienne, standardowe zabrudzenia usuniemy z nich przy użyciu wilgotnej szmatki albo gąbki. Gdy zaistnieje potrzeba, możemy skorzystać także z kuchennych detergentów, a nawet nieco silniej działającego od nich mleczka czyszczącego.

Jeśli natomiast na powierzchni blatu laminowanego pojawią się zabrudzenia z lakieru do paznokci lub flamastrów, możemy usunąć je przy pomocy spirytusu lub acetonu. Bardzo ważną kwestią, podobnie jak w przypadku blatów drewnianych, jest dokładnie osuszanie mytej powierzchni. Blat laminowany to nic innego jak płyta wiórowa pokryta warstwą laminatu – w miejscach niewystarczająco zabezpieczonych, np. tam, gdzie trzeba było wyciąć otwór na zlewozmywak, produkt taki w kontakcie z wodą będzie szybko ulegał pęcznieniu. Mokre plamy bezwzględnie wycieramy do sucha także wtedy, gdy powierzchni laminatu został przerwana, np. na skutek głębszego zarysowania.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Blaty konglomeratowe powstają ze zmielonego kamienia połączonego z żywicą poliestrową oraz pigmentem. Konglomerat posiada te same właściwości co prawdziwy kamień, jednak jest od niego lżejszy i bardziej wytrzymały. Powierzchnia takich blatów pozbawiona jest porów, co sprawia, że nie wnikają w nie zabrudzenia. Wykazują one również odporność na działanie środków chemicznych. Takie powierzchnie wyczyścimy wodą z dodatkiem neutralnych detergentów. Blat z kompozytu to z kolei powierzchnia wykonana z wodorotlenku glinu, żywicy akrylowej oraz barwników, która jest lekka, ciepła w dotyku i bardzo prosta w czyszczeniu. Taki blat nie wymaga żadnej impregnacji, a jedynie regularnej pielęgnacji przy użyciu miękkiej szmatki, wody i delikatnego środka czyszczącego. Taki materiał nie ulega również przebarwieniom, co sprawia, że na wiele lat zachowuje swój pierwotny wygląd.

 

Powyższe informacje mają charakter ogólny i jako takie nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

poczuj emocje

inspirowane nowoczesnością

meble4k

Kontakt

  • Łódź
  • 603 671 729
  • biuro@meble4k.pl

Wiadomość

Wprowadź kod:captcha

Copyright©2019. All rights reserved. Realizacja SuGroup.pl